27 Temmuz 2012 Cuma

Karbon Ayak İzi


             Karbon ayak izi birim karbondioksit cinsinden ölçülen, kurum veya kuruluşların ulaşım, ısınma, elektrik tüketimi vb. faaliyetlerinden kaynaklanan toplam sera gazı emisyon miktarıdır.

            Peki sera gazı nedir? Sera gazı etkisi ise şudur; Dünya’ya gelen Güneş ışınları atmosferden geçip yeryüzüne geldiğinde bir kısmı ısı enerjise dönüşerek aborbe edilirken bir kısmı da Dünya’dan atmosfere yansır. Ancak bilinçsiz tüketim ve kullanım sonucu Dünya atmosferine CO2 (karbondioksit) , Su buharı , CH4 (metan) gibi zararlı gazlar salınır. Bu gazlar ise atmosferde birikir. Bunun sonucu Dünya’ya ulaşan Güneş Işınlarının bir kısmı ısı enerjine dönüşerek absorbe edilirken diğer bir kısmı ise atmosferdeki sera gazı etkisi yaratan moleküller tarafından kızılötesi ışık şeklinde tekrar Dünya’ya yayılır. Bu Dünya’nın sıcaklığını artırarak bir sera etkisi yaratır.

            Peki tek başına bir insan kendi payına düşen bu etkiyi nasıl yaratır?

            Bahsedildiği gibi sera etkisi yaratan CO2, Su buharı, CH4 gibi zararlı gazların yayılmasıyla. İnsan faaliyetleri açısından bu CO2 emisyonlarının ölçümüdür. Ve iki ana bileşeni vardır.

            Birincisi doğrudan/birincil ayak izi ve dolaylı/ikincil ayak izi. Birincil ayak izi evsel enerji tüketimi ve ulaşım (sözgelimi araba ve uçak) dahil olmak üzere fosil yakıtlarının yanmasından ortaya çıkan doğrudan CO2 emisyonlarının ölçüsüdür.

            İkincil ayak izi kullandığımız ürünlerin tüm yaşam döngüsünden bu ürünlerin imalatı ve en sonunda bozulmalarıyla ilgili olan dolaylı CO2 emisyonlarının ölçüsüdür.



            Karbon Ayak İzimizi Nasıl Azaltabiliriz?

1- Mümkünse güneş enerjisi, rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmak. Fosil enerji kaynaklarının kullanımını azaltmak.

2- Ev ve işyerlerindeki çöpleri geri dönüşüm kutularına atmak.

3- İhtiyaçlarımızda önceliğimizi geri dönüştürülebilir, daha yeşil ürünlerden yana kullanabilir. Elektronik aletleri satın alırken A sınıfı olanları tercih edilebilir.

4- Özel araçları trafiğe çıkmak yerine toplu taşıma araçları kullanılabilir. Böylelikle emüsyon azaltılabilir. 

5- Satın alınan ürünlerin nerelerde üretildiği ve üretimde hangi malzemelerin kullanıldığı önemlidir. İmalat ya da nakliyesinde yüksek emüsyona sahip ürünlerden kaçınılması doğru olur.  Bunun için de daha çok yurtiçinde üretilen ve uzun kargo süresi olmayan malzemeleri satın almak doğru olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.